Monday, October 5, 2015

15 things you can do with Apple Watch – Dagbladet.no

Dinside.no: Den 9. oktober kommer Apple Watch i salg i Norge.

Vi testet Apple Watch i mai i år og konkluderte med at dette er den beste smartklokka til nå. I mellomtiden har også operativsystemet fått en oppgradering til WatchOS 2.0, og dessuten har Siri kommet i norsk versjon.

Men hva er det du kan gjøre med Apple Watch foruten å få varsler fra din iPhone? Her er noen av våre favoritt-funksjoner.

LES OGSÅ: Her er nye Moto 360

Bruk stemmen

Nå som du endelig kan snakke norsk med Siri, trenger du bare å si «Hei Siri» til din Apple Watch, så vil taleassistenten dukke opp, klar for tjeneste.

Med Siri kan du blant annet diktere meldinger, få veibeskrivelser og starte apper. Står du på kjøkkenet og lager mat, kan du starte en nedtelling på x antall minutter uten å måtte trykke på skjermen. Kjekt om du ikke har noen ledige hender.

iMore har en god liste over alt Siri kan gjøre på Apple Watch her.

Du kan også hente opp Siri ved å holde inne den digitale krona.

Ha telefonsamtaler

I tillegg til at du kan skrive og svare på tekstmeldinger ved å diktere eller velge et forhåndsinnstilt svar, kan du ha en telefonsamtale med den innebygde høyttaleren og mikrofonen.

For å ringe noen, kan du be Siri om å gjøre det for deg (med trikset nevnt over), eller så finner du personen manuelt i kontaktlista.

Du kan også svare på innkommende anrop.

Lydkvaliteten er ikke like god som på iPhone-en, men du kan overføre samtalen til telefonen dersom du ønsker det.

LES OGSÅ: Førsteinntrykk av Samsung Gear S2

Bli mer aktiv

Du vet den kollegaen som alltid maser om at dere skal ta trappa i stedet for heisen til og fra kantina? Apple Watch er den kollegaen.

Når du har sittet stille for lenge, kommer smartklokka med en vennlig påminnelse om at nå er det på tide å komme seg opp av stolen eller sofaen. Det holder ikke bare å stå opp, du må røre litt på deg.

Apple Watch måler også all aktivitet du gjør i løpet av dagen, og hver dag har du et mål du må gjennomføre, både hva gjelder bevegelse (antall forbrente kalorier), trening (i hvor mange minutter du har utført energikrevende aktivitet) og hvor mye du står oppreist.

Etter hvert som du gjennomfører dagens mål, vil du få varsler og innimellom får du også medaljer for gjennomførte prestasjoner, for eksempel om du har klar treningsmålet hver eneste dag i en hel uke.

Ikke akkurat banebrytende funksjonalitet, men det er overraskende effektivt og motiverende.

Mål pulsen

Apple Watch har innebygd pulsmåler, som tas i bruk når du starter en treningsøkt, men du kan bruke den utenom det også. Sveip opp på urskiva og sveip til siden til du kommer til overblikket for hjerteslag. Trykk på skjermen for å starte pulsmålingen.

Nøyaktig hvor presis pulsmåleren er, har vi ikke testet skikkelig. 18 år gamle Paul Houle reddet trolig livet sitt ved hjelp av den, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: De beste løpeappene

Finn mobilen

Er du blant dem som stadig vekk legger iPhone-en et sted du ikke finner den igjen? Bruk Apple Watch til å finne den igjen.

Bare sveip opp på urskiva for å hente opp såkalte overblikk. Skjermen lengst til venstre viser hurtiginnstillinger for telefonen din hvor du blant annet kan skru av og på flymodus, ikke forstyrr-modus og lydløs. Det er også en egen funksjon for å spore opp iPhone-en din.

Bare trykk på på telefon-ikonet, og i løpet av kort tid vil din iPhone begynne å plinge, selv om du har skrudd av lyden.

LES OGSÅ: Finn mobilen ved å skrike etter den

Aldri kom for seint igjen

Er du også en av dem som aldri kommer tidsnok til avtaler? Apple Watch har en innstilling som gjør det mulig å stille klokken frem i tid, og du kan selv velge hvor lenge.

Gå til Innstillinger > Tid og trykk der det står +0 min. Som det står i beskrivelsen, «vil alle varsler fremdeles komme gjennom til riktig tid. Den eneste tiden som påvirkes, er den som vises på urskiven din».

LES OGSÅ: Google Keep – nå for iOS

Vekkerklokke

Med den ferske watchOS 2-oppdateringen har Apple Watch fått en vekkerklokke-modus, som gjør at smartklokken forvandles til en vekkerklokke når du legger den til lading på nattbordet.

For å bruke Apple Watch som vekkerklokke, må du først sette opp en alarm. Da må du åpne alarm-appen, trykke og holde på skjermen, deretter trykke på pluss-ikonet.

Velg tid, om den skal være gjentagende (og hvilke dager) og om du skal kunne slumre den. Du kan også gi den et navn (ved hjelp av Siri).

Så er det bare å legge Apple Watch på nattbordet med laderen koblet til og den digitale kronen og sideknappen vendt opp. Når alarmen ringer om morgenen, kan du enten slumre den ved å trykke på den digitale kronen eller skru den av ved å trykke på sideknappen.

Fjernutløser for iPhone

Apple Watch har ikke innebygd kamera, men du kan bruke den som fjernutløser for iPhone-kameraet. Faktisk kan den fungere som en ekstern søker, og du kan se hvordan bildet kommer til å bli på klokkeskjermen.

Alt du trenger å gjøre er å åpne kamera-fjernkontroll-appen på din Apple Watch. Da vil kamera-appen på din iPhone starte opp, og i løpet av kort tid vil klokkeskjermen forvandles til en søker. Så bare setter du opp telefonen i en passende posisjon og stiller deg opp foran telefonen for å ta bilde.

Vi anbefaler at du tar bilde med selvutløser på tre sekunder, så du rekker å senke armen til bildet blir tatt (om du ikke vil ha bilde av deg selv som trykker på klokken, da).

Fjernstyr Apple TV

Apple Watch kommer også med en fjernkontroll-app for å styre Apple TV. Den fungerer ganske likt som den tilsvarende fjernkontroll-appen for iPhone.

For å komme i gang, må du åpne fjernkontroll-appen på din Apple Watch (et blått ikon med et play-ikon). Trykk på Add device for å få opp en firesifret kode.

Svitsj over til din Apple TV, gå til Innstillinger > Generelt > Fjernkontroller og velg Legg til ved siden av din Apple Watch. Tast inn den firesifrede koden og trykk på Ferdig.

Fjernstyr PowerPoint-presentasjonen

Apple Watch kan dessuten brukes som fjernkontroll når du skal holde en presentasjon, enten du bruker Apples egen KeyNote-app eller Microsoft PowerPoint.

Bare start en av de nevnte appene på klokken, åpne en presentasjon i tilsvarende app på din iPhone og spiller den av.

Spill musikk

Du kan bruke Apple Watch til å styre musikkavspillingen på din iPhone, uansett om du bruker Apples Musikk-app, Podkaster-appen eller Spotify for den saks skyld. Det finnes et overblikk kalt «Spilles nå», som du henter opp ved å sveipe opp på urskiva.

I de tilfellene du er uten telefonen din, kan du imidlertid også spille av musikk.

Apple Watch kommer med 8GB intern lagringsplass, hvorav 2GB kan brukes til musikk, skriver The Verge.

For å lagre musikk lokalt på Apple Watch, åpne Watch-appen på din iPhone, gå til innstillingene for Musikk > Synkronisert spilleliste. Velg så en spilleliste å synkronisere musikk fra. Spillelistene er dem som er lagret i Musikk-appen på telefonen din (altså musikk fra Apple Music eller iTunes-biblioteket ditt).

For å høre på musikken er du nødt til å koble til et sett med Bluetooth-hodetelefoner til klokken. Er du i nærheten av AirPlay-kompatible høyttalere, kan du også bruke det.

Finn ut hvilken låt som spilles

«Å shazame» har etter hvert blitt et kjent begrep for når du henter frem mobilen og starter appen Shazam for å identifisere hvilken låt som dundrer over høyttalerne på utestedet, kaféen eller lignende.

Shazam går som hånd i hanske med Apple Watch; nå trenger du ikke dra opp telefonen engang, det er bare å trykke et par ganger på smartklokken.

Selve prosessen skjer via mobilen, og i hvert fall frem til nå har vi opplevd den som til tider ganske treg.

LES OGSÅ: Shazam med automatisk spilleliste i Spotify

Oversett norsk til spansk

iTranslate er en annen app som har funnet veien til Apple Watch. Med denne får du din egen oversetter på smartklokka.

Du bare starter opp iTranslate-appen, velger språket du ønsker å oversette til, og så leser du inn det du vil oversette.

I løpet av kort tid vil du forhåpentligvis får en korrekt oversettelse som du kan spille av for andre over de innebygde høyttalerne.

LES OGSÅ: Nå kan Google oversette til norsk på direkten

Ha boardingkortet på armen

I stedet for å dra frem mobilen når du skal vise boardingkortet ved innsjekking på flyplassen, ha det tilgjengelig på smartklokka i stedet.

En rekke flyselskaper støtter nå Apple Watch i sine apper, inkludert SAS og British Airways. Her vil du få opp det meste av viktig info om din neste flygning.

Lagrer du et boardingkort på din iPhone i Passbook (nå Wallet), kan du også hente de opp via Passbook på Apple Watch.

LES OGSÅ: Norske apper klare for Apple Watch

Sjekk saldoen

Er du Sparebank1- eller DnB-kunde, kan du bruke Apple Watch til å sjekke hvor mye penger du har på konto. Nyttig hvis du står i kassekøen og lurer på om denne månedens lønning faktisk har kommet inn eller ikke.

I DnB-appen kan du se hvor mange ubehandlede e-fakturaer som ligger og venter på deg (men du må behandle dem fra mobil- eller nettbanken).

LES OGSÅ: Android Wear får støtte for iPhone

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment