Friday, September 26, 2014

Er iPhone 6 Plus for stor? – VG

Vi tester Apples aller største telefon.

For noen dager siden testet vi Apples nye iPhone 6. Nå har også den største bukken iPhone kommet inn til test. Her skal det altså handle om iPhone 6 Plus. Denne testen blir noe kortere enn ellers, ettersom likhetene mellom de to telefonene er så mange at vi først og fremst går gjennom de viktige forskjellene.

Den mest åpenbare forskjellen er altså størrelsen. Der den vanlige utgaven av iPhone 6 har en skjerm på 4,7 tommer, er skjermen i iPhone 6 Plus på hele 5,5 tommer. Det plasserer den godt og grundig i sjangeren «phablets», eller brettmobiler, om du vil. Sammenlignet med iPhone 5S er iPhone 6 Plus kjempediger.

Størrelsen er neppe et problem for målgruppen

Er du en av dem som sverget til iPhone fordi det var en av få telefoner som ga topp ytelse, og samtidig var veldig kompakt, er neppe iPhone 6 Plus telefonen for deg. For de av oss som er vant til å håndtere store telefoner, så som Samsungs Galaxy Note-serie, Sony Xperia Z Ultra eller Nokia Lumia 1520, er derimot størrelsen både velkjent og overkommelig. Apples største telefon er noen få millimeter høyere enn Galaxy Note 3, men den er en del tynnere, og hårfint smalere.

Under sine egne presentasjoner i etterkant av lanseringen ble iPhone 6 Plus presentert som en telefon først og fremst laget for tohåndsbruk. Mange av dem vi har vist telefonen til kommenterer størrelsen umiddelbart, og synes nok den er litt stor.

Undertegnede har ganske enorme lanker, og min personlige preferanse tenderer derfor mot litt større telefoner, der de minste variantene, iPhone 5S inkludert, blir såpass små at de fortoner seg som litt vanskelige å bruke. Mine tomler når relativt uproblematisk over mesteparten av skjermen, foruten det som er plassert aller øverst.

Om iPhone 6 Plus er for stor virker å avhenge av både hva man er vant til, og hvor store hender man er utstyrt med. Vi anbefaler at du prøver en iPhone 6 Plus i hånden før du tar avgjørelsen.

STOR: iPhone 6 Plus er vesentlig større enn den vanlige iPhone 6-utgaven.
STOR: iPhone 6 Plus er vesentlig større enn den vanlige iPhone 6-utgaven. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Bøyer den seg i lommen?

Et annet aspekt ved størrelsen som vi har fått høre mye om de siste par dagene, er muligheten for at hele telefonen kan bøye seg. Enkelte brukere rapporterer at dette skal ha skjedd mens telefonen har ligget i lommen. Det virker vanskelig å få noe endelig svar på hvor stor faren for dette er. Apple har selv rapportert at kun ni kjøpere så langt har kontaktet dem om denne typen problemer. Vi har sett en mengde videoer som viser at iPhone 6 Plus kan bøyes, men vi har så langt sett svært få som sier noe konkret om hva slags trykk som kan oppstå i en bukselomme, der låret til telefonbrukeren fungerer som brekkstang.

ÉNHÅNDSBRUK: Hvis du har store hender er det fullt mulig å bruke iPhone 6 Plus med bare én hånd.
ÉNHÅNDSBRUK: Hvis du har store hender er det fullt mulig å bruke iPhone 6 Plus med bare én hånd. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Våre muligens litt veike forsøk på å vri på telefonen har ikke medført varige men. Det er faktisk ikke særlig lett å vri den, eller bøye den, i det hele tatt. Den virker betydelig stivere enn andre telefoner, som bøyer seg ganske mye under samme mengde kraft. Telefoner bygget i plast har imidlertid en tendens til å sprette tilbake ganske fort.

Det er uansett verdt å tenke på at selv telefonene som spretter tilbake har både loddepunkter, glass og andre deler i seg som ikke er i plast. Det kan hende at disse punktene tåler de første ti kraftige påkjenningene produktet blir utsatt for, men det virker risikabelt å utsette et produkt regelmessig for kreftene som ser ut til å være nødvendige for å bøye en iPhone 6 Plus. For oss virker dette altså som en litt oppkonstruert problemstilling, men det endelige svaret har vi sannsynligvis ikke før noen ikke bare måler hva slags trykk telefonene tåler, men også hvor store påkjenninger en bukselomme kan påføre dem. Alternativt kan det hende vi må vente til telefonen har vært på markedet en stund lenger.

TOPPMODELLENE: Fra venstre: Apple iPhone 5S, Sony Xperia Z3 Compact, Samsung Galaxy Alpha, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 Plus, Sony Xperia Z3 og Samsung Galaxy S5.
TOPPMODELLENE: Fra venstre: Apple iPhone 5S, Sony Xperia Z3 Compact, Samsung Galaxy Alpha, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 Plus, Sony Xperia Z3 og Samsung Galaxy S5. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

iOS tilpasset bredformat

Når Apple først sier at telefonen er laget for bruk med to hender, er det også naturlig at de har gjort visse endringer i operativsystemet. Den vanlige iPhone 6-utgaven har noen tilpasninger for liggende bruk mellom to hender, men iPhone 6 Plus har fått mange fler.

SNUDD: iOS 8 har blitt tilpasset store mobilskjermer, og på iPhone 6 Plus har hele menysystemet en sidelengs modus.
SNUDD: iOS 8 har blitt tilpasset store mobilskjermer, og på iPhone 6 Plus har hele menysystemet en sidelengs modus. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det første du legger merke til er at selv app-menyen kan snu seg. Den kan snus i alle himmelretninger, og det er faktisk fullt mulig å bruke en iPhone 6 Plus opp ned, selv om det kanskje ikke er så mange som ønsker å bruke den akkurat slik.

Dermed fungerer den mer eller mindre som en iPad i så henseende. Forskjellen vi finner er at snarveisfeltet nederst blir liggende på høyresiden av skjermen når telefonen ligger sidelengs. På en iPad vil dette feltet fortsatt være nederst på skjermen.

Også e-postapplikasjonen og Apples eget tastatur har fått tilpasninger som skal dra nytte av den ekstra plassen. Her følger Apple strengt tatt etter Android-verdenen, men dette er naturlige grep å ta når man plutselig får store mengder skjermplass å boltre seg i.

UNNGÅ KNEKK: Apple hevder selv at iPhone 6 Plus ikke skal bøye seg under normal bruk. Så langt skal kun ni kunder ha klaget på denne typen problemer. Er du bekymret for dette kan et deksel være kjekt å ha.
UNNGÅ KNEKK: Apple hevder selv at iPhone 6 Plus ikke skal bøye seg under normal bruk. Så langt skal kun ni kunder ha klaget på denne typen problemer. Er du bekymret for dette kan et deksel være kjekt å ha. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Oppgradert kamera

Kameralinsen skjuler en av de store forskjellene på iPhone 6 Plus og den vanlige iPhone 6-modellen. I størstemann er nemlig kameraet optisk stabilisert. Det betyr at linseelementer flytter seg, for å kompensere for bevegelser. Funksjonen aktiveres automatisk når lukkertiden blir så lang at du risikerer å få uklare bilder.

Vår erfaring med kameraet på iPhone 6 Plus er at det i de aller fleste tilfeller tar bilder som ikke skiller seg nevneverdig fra det den vanlige modellen gjør. Stabiliseringen ser ut til å hjelpe en god del i noen sammenhenger, og mindre i andre. I svært mørke omgivelser kan det bli ganske mye støy på deler av bildet. Støyen er likevel ganske uniform på farge, slik at den ikke blir så påfallende som den kunne blitt. I noen tilfeller får vi likevel bilder som ser litt ut som om de er malt med sprayboks.

VELDIG LIKE: iPhone 6 til venstre og iPhone 6 Plus til høyre.
VELDIG LIKE: iPhone 6 til venstre og iPhone 6 Plus til høyre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For det meste knipser imidlertid iPhone 6 Plus ekstremt gode bilder, og den gjør det uten at du behøver å kunne noen verdens ting om fotografering. Det har kommet til noen ekstra valg i Apples kameraapp de siste årene, men standardmodusen er fortsatt full automatikk, som aktiverer de ulike innstillingene lynraskt og etter behov. Dette er rett og slett et kamera som er en toppmodell verdig, til tross for at den tar bilder med noe lavere oppløsning enn sine konkurrenter.

Se bildene vi tok med iPhone 6 Plus her »

Kameraet er en utstikkende tut med safirglass omgitt av metall. Når telefonen ligger på ryggen hviler den delvis på denne linsen. Hva det vil si over tid er vanskelig å si. Er du bekymret for kameralinsen, eller nedre del av telefonen, kan det være en tanke å kle på den et deksel. Apples egne deksler bygger tilstrekkelig til at telefonen blir helt paddeflat på baksiden, uten at linsen stikker ut. I tillegg stikker de også litt ut foran skjermen, slik at den er beskyttet om telefonen faller på en plan overflate.

Lang batteritid

I skrivende stund har iPhone 6 Plus vært på sammenhengende i et døgn og tre timer. Foruten fire timer på morgenkvisten har telefonen vært i bruk på det ene eller andre viset sammenhengende siden den ble skrudd på. Den startet med rundt 80 prosent lading, og er nå nede i 24 prosent.

Til tross for at vi altså ikke har hatt denne telefonen særlig lenge, aner vi allerede konturene av en dings som klarer seg fint med lading annenhver natt.

GIGANTER: iPhone 6 Plus sammen med noen av konkurrentene.
GIGANTER: iPhone 6 Plus sammen med noen av konkurrentene. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Til slutt

Siden iPhone 6 Plus deler sine øvrige egenskaper med iPhone 6, kan vi ikke annet enn å konkludere med at dette er en knallgod brettmobil. Det aller viktigste du bør vurdere før du kjøper den, er om størrelsen er riktig.

Det aller tydeligste alternativet til iPhone 6 Plus er Apples egen iPhone 6. Vår erfaring er at Apple har truffet ganske godt med skjermstørrelsen på 4,7 tommer. Dette er sannsynligvis den iPhone-en flest kjøpere bør velge. Her får du noe svakere batteritid, og mister det stabiliserte kameraet. Batteritiden lokker kanskje noen opp til største modell, men forskjellen i billedkvalitet er etter vår vurdering ikke stor nok til at du bør gå for en telefonstørrelse du ikke er komfortabel med.

Vil du ha en stor telefon, men helst ikke en Apple-variant? Da heter alternativet først og fremst Samsung Galaxy Note. Modellen som er i butikkene nå heter Galaxy Note 3, og dette er stadig en av de råeste Android-mobilene på markedet. Den blir imidlertid avløst av Galaxy Note 4 om noen uker. Den har vi foreløpig ikke testet, men den ga et svært solid førsteinntrykk.

Se alle bildene vi tok med iPhone 6 Plus, og les mer om ytelsen på Tek.no »

LikeTweet

No comments:

Post a Comment