Sunday, June 26, 2016

Scientists claim they are “under attack” by salmon lobby – Aftenposten



Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kalte inn Havforskningsinstituttet og bransjeorganisasjonen Norske sjømatbedrifters landsforbund til et mye omtalt oppvaskmøte i slutten av mars.

Først meglet fiskeriministeren mellom lakselobbyen og havforskerne. Sandbergs uttalelser etterpå fikk imidlertid krass kritikk.

Målet var å få slutt på langvarig konflikt og få i gang en dialog mellom forskerne og oppdrettsnæring.

Etter det har det blitt verre, ifølge Havforskningsinstituttes (HI) direktør Sissel Rogne.

«Grove beskyldninger»

I en kronikk i Aftenposten forteller HI-direktøren at forskningsinstitusjonen hun leder er under «angrep».

«Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) prøver med stor ressursbruk og grove beskyldninger å svekke Havforskningsinstituttets omdømme», skriver Rogne og forskningsdirektør Karin Kroon Boxaspen.

  • Les kronikken for å forstå mer av konfliktens bakgrunn:

«Vi spør oss om NSL mener at "næringsvennlig forskning" betyr at man fremskaffer de forskningsresultatene næringen vil ha – det vil si de resultatene de liker?»

– NSL sier at vi jukser, er uhederlige og uetterrettelige, og holder tilbake informasjon. De må gjerne mene at vi ikke er verdens beste forskere, men å bli anklaget for uetterrettelighet, tar forskerne våre svært tungt, sier Rogne til Aftenposten.

Denne våren har NSL gjennom et advokatkontor rettet omfattende innsynsbegjæringer til forskere både ved HI og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ifølge NRK dreier det seg om tusenvis av dokumenter, e-poster og tekstmeldinger tilbake til 1998.

– Jeg har invitert til møter med våre fagfolk for å diskutere forskningen. Det har NSL avslått. Istedet bruker de en advokat for å ettergå oss, uten at de har forklart hvorfor. NSL hevder at forskningen vår er dårlig, men vil ikke påpeke nøyaktig hva som er dårlig, sier Rogne.

Avviser dialog – på egne vegne

– Jeg har ikke fått en eneste henvendelse om dette på min pult, og får jeg en slik invitasjon så kommer jeg med hele oppdrettsutvalget, sier Stian Lernes, fagsjef for oppdrett i NSL, til Aftenposten.

Han kan imidlertid ikke garantere at ikke andre i NSL har hatt dialog om et møte med HI-forskerne.

På HIs hjemmeside opplyses det at instituttet i starten av mars rettet en slik invitasjon til Frode Reppe, NSLs fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk.

Reppe var også NSLs representant på oppvaskmøtet i departementet.

Aftenposten mener: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) gir inntrykk av at han bestiller politisk lojalitet fra Havforskningsinstituttet. Det er oppsiktsvekkende og bekymringsverdig. Per Sandberg: Det er overhodet ikke snakk om å kneble forskningen eller innskrenke forskernes ytringsfrihet

– Kritisk til forskning de ikke liker

Overfor Aftenposten gjør Rogne det klart at et mønster tegner seg i det som i vår er blitt en lang rekke henvendelser og innsynsforespørsler: NSL er kritisk til forskningen som gir resultater bransjen ikke liker, og mistenkeliggjør HI og HI-forskernes motiver.

HI-direktøren mener å se en sammenheng mellom instituttets dokumentasjon av negative miljøeffekter der deler av næringen ønsker mer vekst, og det hun kaller «angrepene fra NSL».

– Vi ser en trend der det bestilles forskning fra andre forskningsmiljøer der vi har levert forskning som næringen ikke liker. Jeg sier ikke at man kan kjøpe forskningsresultater, men man kjøper alternativ forskning.

– Vi har noen mørke motkrefter som har eksistert over lengre tid. Som har bare én agenda, som er å fortelle: «Dette går rett vest»

– NSL ønsker et sterkt HI

Lernes avviser at NSLs strategi er å svekke omdømmet til HI, og understreker at organisasjonen derimot ønsker et sterkt havforskningsinstitutt.

– Det er ingen intensjon for NSL å være i konflikt med med en av premissleverandørene for næringen vår, sier han.

Han tar også avstand fra Rognes utsagn om at NSL hevder forskerne jukser.

– Det har aldri vært en offisiell NSL-uttalelse, og ikke vår holdning. Det er i så fall noe noen har sagt på fritiden sin.

Han understreker retten til å be om innsyn i arbeidet til HI – som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.

– Men det styrker ikke HI når de sier vi mobber og de kaller dette for en drittpakke. Vi synes det er rart at de reagerer som de gjør, når vi har retten på vår side. Vi som bransjeorganisasjon kan ikke ta hensyn til personlig integritet. Om vi fornærmer dem, kan vi ikke stå til ansvar for det. Forskning skal være transparent og mulig å ettergå. Om de synes dette er sjikanerende, foreslår jeg at de ser på forskriften om offentlige arkiv og innsyn, sier Lernes.

Hvis vi lykkes med et enda sterkere og mer bærekraftig fiskeri og havbruk, vil det kunne skape ufattelige verdier | Alexandra Bech Gjørv – Jeg er bare snekret sammen sånn. Det går ikke an å endre Per Sandberg.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment