Dette er den første kraftkjøpsavtalen Google inngår i Norge. Avtalen vil gi Googles europeiske datasentre ekstra fornybar energi.
- Google er et amerikansk dataselskap som driver mange nettjenester, der de fleste er gratis. Den mest kjente er søketjenesten deres, og Google genererer mer enn halvparten av samtlig søkemotortrafikk i verden.
- Grunnlagt: 4.september 1998 i California
- Adm.dir: Sundar Pichai
- Slagord: «Don’t be evil»
- I Norge drives virksomheten fra Oslo, og i 2012 omsatte Google Norge 68,5 mill.
Vindparken Tellenes i Rogaland vil få 50 turbiner når den etter planen står ferdig i 2017.
Google kjøper 12 år med fornybar energi i en avtale inngått med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi for å forsyne sine europeiske datasentre med fornybar energi.
Glad minister
Olje- og energiminister Tord Lien er glad på vegne av Rogaland. Han sier det er spesielt hyggelig at investeringsbeslutningen tas i en region som trenger arbeid og aktivitet. Samtidig peker han på videre muligheter for vindkraften i Rogaland.
-Sammen med Trøndelagsfylkene kan Rogaland ta den fremste posisjonen i landet på vindkraft. Men ikke bare det, på lenger sikt også i hele Europa, takket være de gode forholdene som det er for vindkraft i distriktet, sier Lien til Aftenbladet.
Han er tydelig på at de nye forretningsmodellene som Google nå går i spissen for vil bety mye for videre vindkraftinvesteringer. Nye forretningsmodeller vil bety mye framover, sammen med industriens vilje og statlige rammevilkår, for å få fart i videre utbygging av vindkraft i Norge, mener Lien.
Og nettopp de statlige rammevilkårene trekker Lien fram som en drivkraft bak flere investeringsbeslutninger for vindkraft som er tatt de siste månedene. Regjeringen og stortinget vedtok for ett år siden at vindkraftverk kan avskrives lineært over fem år, med virkning fra 1. januar.
-Heldigvis har vi sett at endringene som er gjort innen rammevilkår har ført til flere investeringsbeslutninger for vindkraft. Når Google nå kjøper kraft og bidrar med å realisere et vindkraftprosjekt, bidrar selskapet direkte til mer produksjon av fornybar kraft, og det er interessant, sier Lien.
- Store muligheter
- Dette er et veldig fint steg videre for oss og gir oss store muligheter til å ta nye, lignende steg med andre aktører, sier Rune Hersvik, styreleder i Norsk Vind Energi.
- Bjerkreimsklyngen er det neste store prosjektet til Norsk Vind Energi i regionen som også vil ha nytte av den erfaring og internasjonale nettverk vi har opparbeidet gjennom prosessen i Sokndal i samarbeid med Zephyr, legger han til.
Norsk Vind Energi er sammen med Zephyr prosjektutvikler for vindparken på Tellenes i Sokndal. Investeringene i vindparken er på vel 2,2 milliarder kroner og eies av fornybarinvestor BlackRock.
Gir jobb til permitterte
Vindparken vil starte produksjonen neste høst, og i byggefasen vil det være rundt 100 mennesker i sving. Når den står klar vil den ha 50 turbiner og blir den største av sitt slag i Norge. Prosjektet vil også gi arbeid til en del av de permitterte i Titania-gruvene. I produksjonsfasen vil utbyggingen gi fast arbeid til seks til ti personer.
Gjennom avtalen er Google garantert, gjennom en opprinnelsesgaranti, å få strøm til sine datalagringssentre fra vindparken i Sokndal. Vindparken i Sokndal nådde opp i en tøff, internasjonal konkurranse.
- Det var stor internasjonal konkurranse om å få avtale med Google. For Google vil dette også kunne bety at de kan fortelle kundene sine at de bruker fornybar energi og er karbonnøytrale. Noe som igjen vil ha en betydelig signaleffekt, sier Hersvik i Norsk Vind Energi.
Han legger til at forholdene for vindkraftutbygging i Sokndal har vært ideelle.
- Plassen rundt Titania-gruvene er en god plass. Område er perfekt for vindkraft. Konfliktene har vært minimale – nærområdet er allerede brukt til industri. Vinden er stabil og god, og strømnettet er robust, sier Hersvik.
- Google helt avgjørende
Onsdag var Olav Rommetveit, daglig leder i Zephyr, i London og signerte salg for vindparken til BlockRock. Dette kunne skje fordi det var en avtale med Google på plass. Han mener at avtalen viser at globale aktører som Google og BlackRock synes norske vindparker er attraktive og at norsk vindkraft er en del av den internasjonale innstasen for å redusere karbonavtrykket.
-Vi kom inn i Tellenes-prosjektet i 2010 og har sett at det er vanskelig å realisere vindparker. At vi klarer å få til en avtale med Google, gjør at inntektssiden i prosjektet er sikret. Veldig godt å se at seks år med arbeid bærer frukter, sier Rommetveit til Aftenbladet.
Avtalen med Google har vært helt avgjørende for å få avtalen med BlackRock på plass, ifølge Rommetveit.
Google har datasentre i Irland, Belgia og Finland, men valgte altså Norge som leverandør av strøm. Sysetemt for opprinnelsesgarantier for strøm i Europa, garanterer at Google får kraften sin til datasentrene fra Tellenes i Sokndal.
-For Google har det nok også vært viktig å gå inn i et prosjekt som ennå ikke er startet opp, nettopp for å se at deres invsteringer gir direkte realisering av mer fornybar energi, sier Rommetveit.
Ønsker full kontroll over energitilførsel
Den nye kraftkjøpsavtalen er Googles første i Norge og den 17. globale avtalen for å kjøpe fornybar energi til sine datasentre. Flere av verdens største selskaper beveger seg over i energibransjen, blant annet Google og Apple. Det kan du lese mer om hos Sysla.
– Selv om IT-selskap kan kjøpe energi og forsøke å få til gode avtaler med nettselskapene, ser vi at de i stadig større grad ønsker selv å ta kontroll over sin egen energitilførsel, sier Dan Fogel, professor i forretningsstrategi i North Carolina i USA.
Karbonnøytralt selskap
Google har som mål at alle datasentrene skal drives med fornybar energi. Strøm fra Sokndal blir et viktig bidrag for å klare denne ambisjonen.
Siden 2007 har Google vært karbonnøytrale, og selskapet har som mål at all strøm skal være fornybar. Der er Google ennå ikke.
- Dagens avtale er et viktig steg i retning av å bli 100 prosent bruker av fornybar energi, sier pressetalsmann Gustaf Brusewitz i Google.
Vindkraften skal gå til å drive Googles datasentre i Europa.
- Hvorfor kjøpe strømmen akkurat fra Tellenes vindpark?
- Det godt utbygde strømnettet i Norden gjør at det er mulig å kjøpe strømmen fra et sted og bruke den et helt annet sted. Ved vindparken i Sokndal oppfyller alle våre forutsetninger når vi skal kjøpe fornybar energi. Dette er vår første avtale i Norge, vi har allerede inngått en lignende avtale i Sverige, sier Gustaf Brusewitz.
Avtalen gjelder for en periode på 12 år.
- Aldri vært oppe i ei vindmølle?
Flere saker om vindkraft:


No comments:
Post a Comment