Sparebankstiftelsen DNB har kjøpt mediekonsernet Amedia.
Schibsted inviterer til norsk samarbeid for å møte internasjonal konkurranse.
Begge nyhetene kan skape grunnlag for sterkere norske mediehus.
Det ville være synd å si at det finnes flust av interesserte medieeiere i Norge. Bransjen står midt i en omstilling, som er drevet frem av teknologiutvikling og endrede leser- og brukervaner.
Konkurransen fra internasjonale giganter som Facebook og Google har skapt et landskap der alle de norske mediehus blir som mygg å regne.
Kombinasjonen av endrete brukervaner, lavere annonseinntekter og behov for tunge investeringer i teknologi og kompetanse gjør at norske medier aldri har stått foran større utfordringer.
Stabilt og langsiktig eierskap er viktig i en slik situasjon. Derfor er det en god nyhet at Sparebankstiftelsen kjøper Amedia, og slik gjør at viktige norske lokalaviser får en stabil eier.
Stiftelsens beskjedne økonomiske krav til mediekonsernet gjør at mange tror at Amedia-avisene nå får “fred” til å utvikle seg i et hyggelig tempo. Slik blir det naturligvis ikke.
De må jobbe like intenst som før med å utvikle bærekraftige forretningsmodeller, og friheten fra marginene gir i beste fall en liten pustepause. Amedia må fremdeles frigjøre midler til å investere digitalt, og de må få ned kostnader på andre områder på veien.
Men det er oppmuntrende å se at den nye eieren snakker så varmt om avisen, og dens rolle i store og små lokalsamfunn i Norge.
Det siste kan vi slutte oss til, og papiravisen vil spille en viktig rolle i Norge i overskuelig fremtid.
Men både Amedia, Schibsted og de andre medieselskapene må tenke radikalt nytt om hvordan vi kan samarbeide for å skape bærekraftige forretningsmodeller rundt også papiravisene.
Kostnadene knyttet til papirvirksomheten blir ikke lavere selv om inntektene synker, noe som er en felles utfordring for alle avisene i Norge. Vi bør se sammen på trykkeristruktur og distribusjon, og undersøke hvordan vi kan rasjonalisere og redusere kapasitet, for så å dele på kostnader på en mer rasjonell måte.
Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde inviterer til digitalt samarbeid på tvers av mediehusgrensene. Han inviterer til samarbeid om felles plattformer for både annonser og innhold, med ønske om å gjøre norske medier bedre i stand til å møte den internasjonale konkurransen.
Det har stor verdi at annonseinntekter knyttet til norskprodusert innhold i stor grad havner i Norge, fortrinnsvis hos dem som produserer innholdet. At inntektene beskattes i Norge er også viktig.
Sundes ønske fordrer et Schibsted som er genuint åpen for å invitere andre inn, og gi dem tilgang til brukerdata. Sistnevnte er avgjørende i jakten på både annonseinntekter og brukerinntekter digitalt.
Så har Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen rett i at norske mediehus kun kan vinne i konkurransen hvis de dyrker det unike, og det som skiller dem fra andre.
De må ha sterkt eierskap og kontroll over merkevarene og innholdsprioriteringene.
Selvstendige og uavhengige redaksjoner har sterk egenverdi. Vi må også ha sunn journalistisk konkurranse om viktige samfunnsområder, for å få frem flere sider av vesentlige saker, samt få frem flere saker. Men kvalitet er ikke nok, og det koster.
Derfor må vi samarbeide om å utvikle nye inntektsmodeller. Kostnadskutt er som kjent ingen bærekraftig strategi for fremtiden.


No comments:
Post a Comment