En lange rekke eventer av ulik karakter har i det siste dukket opp på Facebook. Og brukerne har ikke vært vonde å be.
For eksempel er 4000 personer interessert i å delta i nakenyoga med Erna Solberg og nærmere 10.000 har sagt seg villige til å møte opp på Stolen Café for å lære om hvordan du skal få bordet til å stole på deg.
Andre arrangement du kan delta på er “Spis ostekake i en mørk bakgate”, “Intensivkurs i kameldressur”, “Sett halen på grisen! Kurs i grisetemming” og “Lynkurs i strikking av hamsterklær.”
Måkeoppdrett for nybegynnere
I Norge har trenden tatt av spesielt de siste dagene og det er nesten umulig å spore opp hvem som startet bølgen her hjemme. Avsenderne er mange ulike personer og mange har, ja, tullenavn.
Fellestrekket er at mange av arrangementene tiltrekker seg tusenvis av interesserte. Eventer som “Telepati med grønnsaker” og “Lynkurs om temming av grevling” har for eksempel rundt 15.000 interesserte.
Daniel Castberg (17) fra Farsund står bak arrangementet “Intensivkurs i måkeoppdrett for nybegynnere”, og synes det er overveldende og veldig overraskende at så mange som 10.000 er interessert i et slikt tulle-arrangement.
- Det begynte for et par uker siden, da jeg og en kompis satt i mattetimen og ikke gjorde noe produktivt. Så sa han: «vi skal ikke bare lage et sånt arrangement da?»
- Det er bare sykt morsomt, sier Castberg.
Bølge fra USA
Kristin Grøntoft, som er ansvarlig for sosiale medier i Aftenposten, kaller det en tullebølge som eksploderte i USA i november i fjor. Et av de første eventene som fikk stor oppmerksomhet der borte dreide seg om å ligge på gulvet og spise brød. Den tok av.
- Grunnen til at slike eventer slår så godt an er jo at det er form for ironi, en slags humor som veldig mange kjenner seg igjen i, sier Grøntoft.
- Men det er nok ikke mange over 50 år som melder seg på denne typen eventer..
Arrangementer som dette har en stor viral kraft, og som fort blir veldig smittsom, mener Grøntoft.
- Det er jo veldig enkelt å «melde seg på» slike eventer. Arrangementer på Facebook er jo ikke veldig forpliktende. Det er nærmest som en “like”, sier Grøntoft.
- Data er den nye valutaen
Kommunikasjonsekepert Hans-Petter Nygård-Hansen sier at arrangementer av denne typen stort sett er harmløs humor, men ville ikke meldt seg på et slikt arrangement selv uten å vite hvem avsenderen er.
- Man skal ikke se bort fra at andre aktører, men helt andre motiver enn humor, kan opprette slike arrangementer på Facebook for å skaffe seg informasjon om en stor gruppe mennesker, sier Nygård-Hansen, som er kommunikasjonsrådgiver, blogger og foredragholder om sosiale medier.
Han understreker at data er den nye valutaen, og den viktigste markedsplassen for kommersielle aktører. Ifølge Datatilsynet har over 90 prosent av alle nordmenn i alderen 15-29 år en Facebook-konto.
- Facebook flyter over av spam, så jeg mener nordmenn bør bli mer forsiktige med hvor de legger igjen sitt elektroniske avtrykk. sier han.


No comments:
Post a Comment