Tuesday, December 22, 2015

New status code on the web can notify about censorship – digi.no

  • Den nye HTTP-statuskoden, 451, skal gjøre det tydeligere for nettleserbrukere at årsaken til at de ikke får tilgang til innholdet de ønsker å se, skyldes sensur. Illustrasjonsfoto: Colourbox

I ferd med å bli standardisert.

I vår del av verden er det lite av det som publiserer på internett som blokkeres av myndighetene. I en del andre land er situasjonen en helt annen. Tjenester og innhold som vi tar som en selvfølge, blir i enkelte land sperret helt eller delvis sensurert av myndighetene.

451

Det har i et par år pågått et arbeid for å gjøre det mulig å signalisere tydeligere at innhold på weben har blitt sensurert. Forslaget har gått ut på å bruke en ny feil- eller statuskode for HTTP, nemlig 451, og et dokument som skriver denne statuskoden ble publisert av Internet Engineering Task Force (IETF) i forrige uke etter godkjenning fra Internet Engineering Steering Group (IESG).

Dokumentet har tittelen «An HTTP Status Code to Report Legal Obstacles» og spesifiserer HTTP-statuskoden som skal brukes dersom tilgangen til en ressurs nektes på grunn av juridiske krav.

Ifølge Mark Nottingham, som leder IETF-arbeidsgruppen for HTTP (Hypertext Transfer Protocol), vil dokumentet etter hvert bli gjort til et RFC-dokument (Request for Comments). Men ifølge Nottingham kan man trygt begynne å bruke feilkoden allerede.

Ingen garanti

Han understreker dog at det ikke er noen garanti for at myndigheter som sensurer innhold i nettverket vil bruke koden. Tvert imot vil de kanskje forsøke å skjule at innholdet blir sensurert bort.

Nottingham tror derfor at statuskoden i langt større grad vil bli brukt på webservernivå, av leverandører som tvinges til å sensurere sitt eget innhold av myndighetene i visse land. Han nevner Github, Twitter, Facebook og Google som eksempler på dette.

I tillegg til å informere vanlige brukere om hvorfor de ikke får tilgang til et visst innhold, er tanken at statuskoden også kan brukes av systemer som registrerer sensur.

‘).insertBefore(TUjQuery(“#digi_bilag_artikkel600″)); } });

“; TUjQuery(“#slider-jobs-big”).append(li); }); TUjQuery(‘#slider-jobs-big’).anythingSlider({ resizeContents:true, buildArrows: true, buildNavigation:false, buildStartStop: false, autoPlay: true, delay: 5000, autoPlayLocked: true, hashTags: false, onInitialized : function(e, slider) { setTimeout(“isAdInView()”, 1000); TUjQuery(‘#slider-jobs-big a’).click(function(event) { event.preventDefault(); var url = TUjQuery(this).attr(“href”); var id = TUjQuery(this).parents(“.panel”).attr(“data-id”); adIsClicked(url,id); }); }, onSlideComplete : function(e, slider) {isAdInView();} }); } else { TUjQuery(“#job-rotator-wide”).hide(); } }); function isAdInView() { if(TUjQuery(“#job-rotator-wide”).is(“:within-viewport”)) { if(false) { adIsViewed(); } } } function adIsViewed() { id = TUjQuery(“#slider-jobs-big .activePage”).attr(“data-id”); url = “http://www.tujobs.com/api/jobs/” + id + “/viewed?product=featured_norway&auth_token=VZ8FgZ55pxWSEfBmCQj6″; TUjQuery.ajax({ type: ‘POST’, url: url, crossDomain: true }); } function adIsClicked(targetUrl,id) { url = “http://www.tujobs.com/api/jobs/” + id + “/clicked?product=featured_norway&auth_token=VZ8FgZ55pxWSEfBmCQj6″; TUjQuery.ajax({ type: ‘POST’, url: url, crossDomain: true }); window.open(targetUrl); } function shuffleArray(array) { for (var i = array.length – 1; i > 0; i–) { var j = Math.floor(Math.random() * (i + 1)); var temp = array[i]; array[i] = array[j]; array[j] = temp; } return array; }

‘); } });

LikeTweet

No comments:

Post a Comment